Beroepsmatig ben ik rundveespecialist voor De Heus voeders, een Nederlandse veevoederfabrikant. In functie hiervan kom ik al 44 jaar iedere werkdag bij landbouwers. Ik ben dus goed op de hoogte van hun werk, hun vreugde en hun zorgen. Gedurende die vele jaren heb ik het aantal landbouwbedrijven zien dalen en de blijvers zien toenemen in professionaliteit en grootte. Met veel bewondering ben ik dagelijks getuige van hun inzet en passie om te zorgen voor al het eten voor ons allemaal.
Naast mijn beroepswerkzaamheden hecht ik erg veel belang aan het sociale weefsel in onze dorpsgemeenschappen. Ik zet me daarvoor dan ook erg in: secretaris kerkraad, voorzitter centraal kerkbestuur, pastoraal team, voorzitter Landelijke Gilde, Broederschap Sint-Kristoffel, lid beheerraad Biotechnicum, gemeenteraad. Mensen samen brengen op een positieve manier.
Mijn ervaring is dat de druk op het verenigingsleven toeneemt. Ik ben ervan overtuigd dat overleven voor hun enkel kan door meer samen te werken. Vanuit de organisaties waarin ik verantwoordelijkheid draag probeer ik dit ook maximaal te doen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Landelijke Gilde: Sint Antoniusviering met Samana, de kerkraad en de kleuters van de Driehoek. Samen met de leden van Ferm wandelen. Schieten met de schutterij Sint-Laurentius. Partner van de Ovenburen. De kerkraad met VOKRA, schutterij, Heemkunde, Wildschweinjager, spiegeltent………
Biotechnicum heeft de boomfiches gemaakt voor de parkenwandeling van Bocholt.
Samen zaken organiseren en de banden met Weert aanhalen.
Een andere passie van mij is erfgoed en geschiedenis. Het bewaren van het onroerend en roerend erfgoed van Bocholt en het bewust maken van de waarde van dit erfgoed aan de Bocholtenaren. Gidsen en vertellen over het dorp en de kerk is een echte hobby. Samen met heemkunde inrichten van symposia over de grens, de Zuid-Willemsvaart en dit jaar de vrouwen van de graaf Van Horne.
Voor wat de belangen van onze landbouwers betreft is communicatie van het allergrootste belang. Wat kunnen de landbouwers verwachten van maatregelen die hun bedrijfsvoering of gronden raken? Alles wat dat betreft moet onderworpen worden aan een toetsing: het landbouweffectrapport. Dit alles in overleg met de sector. Een ambtenaar met de nodige kennis hieromtrent is nodig. Al dan niet in samenwerking met onze buurgemeentes omdat vaak dezelfde maatregelen voor landbouw hetzelfde effect hebben.
De paardensector is in Bocholt belangrijk. Een nuttige invulling van leegkomende landbouwbedrijven kan deze sector bieden. Dat dient echter op Vlaams niveau wettelijk mogelijk gemaakt. Vanuit Bocholt willen we hier positief tegenover staan.
Zoeken naar een oplossing voor het probleem van de loodvervuiling van de schootsvelden van de schutterijen. Ook hierin is de Vlaamse overheid (OVAM) aan zet.