VERKIEZINGSPROGRAMMA
2025 - 2030

Inhoudstafel

 

Beste kiezers,

 

 

Met grote trots stel ik u ons verkiezingsprogramma voor. 

Er werd door onze ganse VIA-groep hard aan gewerkt.

Er werden prikkelmomenten en buurtbabbels georganiseerd om te polsen wat er leeft bij onze inwoners. Onze eigen VIA heeft verschillende werkgroepen opgericht die elk hun thema’s grondig hebben doorgelicht. Tot slot hebben al onze VIA-leden op ‘denkdagen’ de laatste hand gelegd aan dit programma.

Dit programma is niet het werk van een éénling, maar het werkstuk van de ganse VIA-groep!

Die samenwerking is VIA ten voeten uit.

VIA als verbindend element voor de toekomst en met Stijn als kandidaat burgemeester. Wij gaan er samen verder voor!

Onze slogan. Kies in vertrouwen!

Een uitnodiging en warme oproep aan allen om mee te doen.

Laat zeker je stem horen en geef je vertrouwen aan ons #sterkteam.


Marc Van Dooren , voorzitter.

Marc Van Dooren

KIES IN VERTROUWEN!

VERTROUWEN OP GEZONDE GEMEENTEFINANCIEN.

Vaststelling:

Onze gemeente had bij de rekening 2023, een totaal van 19.000.000 euro exploitatie-uitgaven. De helft daarvan ging naar de betaling van personeelskosten. Een 3.000.000 euro, werd besteed aan aankoop van goederen/diensten die nodig zijn voor de werking van onze gemeente.
De werkingsbijdrages van onze gemeente aan de politiezone Carma, de brandweer HVZNL, de Welzijnsregio N-Limburg, subsidies voor het woonzorgencentrum De voorzienigheid is een andere belangrijke uitgavenpost.

Daarnaast dient een gemeente ook investeringen te doen. In 2023 hebben we circa 6.500.000 euro geïnvesteerd (bijvoorbeeld aan kerk/buurthuis te Reppel, projectzone Passantenplein, onderhoud wegen, klimaatrobuust maken van het gemeentehuis, herstel van de koepel aan de bibliotheek, heraanleg Nevenplein, vergroening, verledding).

Om dit te financieren beschikken we over circa 10.000.000 euro, – door opcentiemen, de aanvullende belasting op de personenbelasting en circa 10.000.0000 euro aan werkingssubsidies (bijvoorbeeld het gemeentefonds). Hiervoor worden eigen middelen aangewend maar ook geleend. De gemeentelijke leningslast bedroeg op 31 december 2023, 15.660.000 euro.

Het valt op dat ¼ van de totale leningslast 4.550.000 euro nog steeds betrekking heeft op de keuze om in 2009 de sporthal ‘De Damburg’ te Bocholt aan te kopen en ook ‘de Steen’ te bouwen achter het gemeentehuis. De keuze van het toenmalig beleid heeft ervoor gezorgd dat de leningslast van onze gemeente fel is gestegen en nog steeds zwaar drukt op de gemeentefinanciën.

Visie:

VIA houdt vast aan haar credo: gezonde gemeentefinanciën!
Er moet vanuit onze gemeente een goede dienstverlening zijn naar onze inwoners en er dient vanzelfsprekend geïnvesteerd. VIA blijft haar verantwoordelijkheid nemen, maar we gaan onze gemeente niet storten in financiële avonturen.
Lasten mogen niet verschuiven naar toekomstige generaties. De leningslast mag niet stijgen.

Acties:

  • Werken met enveloppes binnen de exploitatierekeningen. Dit wil zeggen dat we een vast, niet te bediscussiëren uitgave voorzien, hetgeen niet kan overschreden worden. Enkel uitgeven wat er beslist is.
  • Personeelskosten onder controle houden.
  • Leningslast mag in de komende legislatuur niet stijgen.
  • Geen belastingverhoging van de aanvullende personenbelasting.
  • Investeringsdossiers moeten getoetst op hun financiële haalbaarheid.
  • Samenwerken met buurgemeenten en privéondernemers.
  • Maximaal inspelen op Europese, Federale en Vlaamse subsidies.

VERTROUWEN IN EEN ZUIVERE EN MOOIE GEMEENTE.

Vaststelling en visie:

VIA ijvert voor een mooie gemeente. Elk dorp of wijk moet op zijn eigen wijze, schoonheid en netheid etaleren. Dit werkt uitnodigend. Zo wordt het voor iedereen aangenaam wonen in Bocholt. VIA draagt woonkwaliteit hoog in het vaandel. Niet de kwantiteit telt, maar de kwaliteit. Een lelijke buurt werkt demotiverend.
Slingerafval moet verbannen! 

Acties:

  • Wij ontwikkelen – samen met Limburg.net – de uitbouw van een nieuw modern uitgerust recyclagepark (met afvalcontainers verzonken in de grond – met meerdere weegbruggen), vlot toegankelijk.
  • De buurten mooi inrichten (onderhoudsvriendelijk groen, hetgeen niet storend werkt) en de bewoners verantwoordelijkheid geven in het onderhoud.
  • Propere dorpscentra, wijken en buurten. Elk van onze dorpen (Kreyel, Reppel, Lozen, Kaulille en Bocholt) heeft vanuit de Technische dienst zijn eigen ‘mooimaker’ , die het centrum piekfijn onderhoudt (opruimen afval – groenaanleg goed onderhouden).
  • Samen met verenigingen en vrijwilligers, op een gestructureerde wijze, onze buurten en wijken mooi onderhouden (ondersteuning van het initiatief ‘Mooimakers’ en Straat.net).
  • Hardere aanpak van verborgen (privé) stortplaatsen (o.m. autowrakken,…)
  • Aandacht voor bestrijding van ongedierte.
  • Meer hondenpoepbuizen voorzien.
  • Waar nodig camerabewaking voorzien.
  • Hogere boetes voor sluikstorters.
  • Ledigen volle vuilbakken hotspots tijdens verlengde weekends.

VERTROUWEN IN EEN ZORGZAAM BOCHOLT

Vaststelling:

Ondanks al onze welvaart blijkt dat de mensen alsmaar minder tevreden zijn. Individualisering, verminderde verdraagzaamheid, angstgevoelens… verkillen onze samenleving.

Bovendien staan we voor enorme uitdagingen: de vergrijzing, tekort aan zorgpersoneel, de groeiende kloof tussen arm en rijk, verslavings- en psychische problemen, nood aan betaalbare woningen, toevloed aan migratie…

We stellen ook vast dat het gemiddelde inkomen in Bocholt lager ligt dan het Vlaamse gemiddelde. Het aantal leefloontrekkers, gezinnen met schuldenproblematiek en daklozen neemt dan ook elk jaar toe.

Visie:

VIA kiest voor een verbindende, zorgzame samenleving waar mensen bekommerd zijn om elkaar. Waar solidariteit, samenhorigheid en respect voor elkaar vanzelfsprekende waarden zijn.

Een dorp waar iedereen zijn steentje bijdraagt in functie van zijn talenten. Waar de meest zwakke geholpen worden en iedereen zichzelf kan zijn ondanks geaardheid, afkomst, geslacht. Waar vluchtelingen een kans krijgen als ze zich willen inburgeren.

Voor VIA moet iederéén toegankelijke, betaalbare zorg krijgen best zo dicht mogelijk in de eigen buurt.

Acties:

Kansarmoede en uitsluiting

  • Ons deskundig team maatschappelijk werkers blijft de hulpvragers ondersteunen. Zij stimuleren de zelfredzaamheid en activering van de mensen.
  • We versterken onze samenwerking met de Welzijnsregio Noord-Limburg (WZR) om regionale problematieken aan te pakken.
  • Via een individueel contract worden wederzijdse afspraken gemaakt met de hulpvragers. Dit contract dient onvoorwaardelijk nagekomen te worden.
  • Van iederéén die steun ontvangt wordt verwacht dat zij zich inzetten voor de samenleving in functie van hun mogelijkheden en talenten.
  • Activering en toeleiding tot de regulieren arbeidsmarkt blijft de hoofddoelstelling. In samenwerking met de Welzijnsregio Noord-Limburg (WZR) begeleiden we de steunvragers tijdens hun arbeidstraject.
  • Rechthebbenden op een leefloon die door de RVA geschorst zijn of cliënten die niet aan het werk kunnen of willen, zullen op de groendienst tewerkgesteld worden of ingeschakeld worden bij het onderhoud van de gemeente.
  • In samenwerking met de WZR organiseren we projecten waarbij ouders en kansarme leerlingen de nodige begeleiding krijgen om de achterstand in hun leerprogramma bij te benen.
  • De maatschappelijk werkers evalueren de REMI-tool hoeveel financiële steun de cliënten nodig hebben om een menswaardig leven te leiden.
  • De vereniging voor kansarmen zoals ‘POUTREL’ zal verder ondersteund worden.
  • Er zal nauw samengewerkt worden met St-Vincentius waar mensen die het financieel moeilijk hebben een voedselpakket, kleding en/of speelgoed kunnen ontvangen.
  • Samen met St-Vincentius en/of de WZR zal nagegaan worden of we een regionale sociale kruidenierswinkel weggeefwinkel kunnen opzetten.
  • Onze participatiemedewerker zal binding blijven houden met alle actoren die met kansarmoede te maken hebben (scholen, verenigingen, buurten…).
  • Via het DIGI-punt kunnen kansarme gezinnen gratis computers lenen.
  • Bocholt zal sociale woningbouw realiseren in evenwicht met het gemiddelde van de regio en provincie.
  • In samenwerking met de CAW’s worden psychiatrische patiënten zo snel mogelijk opgevangen en doorverwezen naar de noodzakelijke diensten.
  • Bocholt heeft veel expertise opgebouwd in de begeleiding van vluchtelingen en asielzoekers. In onze gemeente blijven we een beperkt aantal mensen opvangen. We begeleiden hen naar een zo snel mogelijke integratie en tewerkstelling.

VERTROUWEN IN EEN GEMEENTE VAN ALLE GENERATIES

Vaststelling:

Bocholt telt 13.757 inwoners en 5.875 huishoudens. Onze kleine landelijke gemeente telt verschillende gezinsvormen. Veel Nederlanders kopen in onze gemeente een woning en we merken een toename van verschillende culturen.

Visie:

Als ‘gezinspartij’ geeft VIA elke gezinsvorm kansen! Kansen voor een harmonieus gezinsleven, voor degelijke kinderopvang en school, kansen om sport of jeugdbeweging te beleven. VIA ondersteunt elk initiatief dat kinderen ondersteunt of beschermt. We streven ernaar om onze senioren te empoweren en de nodige betaalbare zorg te voorzien indien nodig. Kwaliteitsvol, actief en waardig ouder kunnen worden is onze -bekommernis. 

Acties:

Kinderen, jongeren en gezinnen.

  • Het “huis van het kind” zal een onderkomen vinden in het dorpshuis. Jonge gezinnen kunnen er terecht met al hun vragen i.v.m. opvoeding en opvang van kinderen. Met themagerichte infosessies (autisme, ADHD…) willen we de ouders bijstaan in de opvoeding.
  • Als antwoord op het enorm tekort aan peuteropvang wil VIA, samen met een privéondernemer extra opvangplaatsen voorzien in de oude kinderopvang.
  • Nieuwe onthaalgezinnen zullen verder ondersteund worden.
  • Door het BOA decreet krijgt de gemeente de regie over de kinderopvang in heel de gemeente. Samenwerken met scholen, verenigingen en gemeentelijke diensten zal een prioriteit worden om zoveel mogelijk opvangmogelijkheden te voorzien.
  • In samenwerking met St-Oda zullen kinderen met een beperking en zonder erkenning, kansen krijgen tot vakantieopvang.
  • Een sterrenkindregister en gerichte ondersteuningssessies geeft de gemeente aandacht voor gezinnen die een kindje verloren hebben.
  • Zwangere ouders zullen geïnformeerd worden via infosessies en kunnen, indien nodig, rekenen op individuele begeleiding.
  • Kansarme kinderen zullen, samen met de ouders en onderwijs op extra ondersteuning kunnen rekenen in zorgprojecten.
  • Het OCMW geeft extra service bij de aanvraag van groeipremies en andere financiële voordelen voor de gezinnen.
  • Kansarme kinderen kunnen verder op financiële tussenkomst rekenen voor vrijetijdsbesteding, lidgelden, uitstappen…
  • Mede door corona maar vooral ook door de snel evoluerende samenleving raken steeds meer jongeren de voeling met de maatschappij kwijt. Een jongerenwelzijnswerker zal via allerhande acties de jongeren begeleiden.
  • Samen met de jongerenconsulent zullen we De Kouter en De Keet een nieuwe impuls geven met vooral aandacht voor kwetsbare jongeren en/of jongeren die het psychisch moeilijk hebben.
  • Speelpleinwerking ‘Knikkebol’ en jeugdhuis De Keet krijgen een vaste stek in de omgeving van de sporthal.
  • We proberen niet-georganiseerde jeugd te betrekken bij jeugdinitiatieven. 

Ouderen.

  • Een ouderenconsulent zal alle belangen van de ouderen mede ondersteunen! Hij/zij zal meewerken aan de uitbouw van het dorpshuis, netwerken en samenwerken met alle actoren in de ouderenzorg, de verenigingen ontzorgen en initiatieven ondersteunen ter voorkoming van eenzaamheid.
  • Met een grote stijging van vergrijzing heeft Bocholt een tekort aan rusthuisbedden. Indien we de programmatiecijfers mogen geloven zouden er nog dubbel zoveel bedden moeten bijkomen (112). Dit is niet haalbaar. We streven naar een uitbreiding van 40 tot 60 bedden.
  • Wanneer einde 2025 de nieuwe ondersteuningsnormen voor de ouderenzorg bekend zijn (RVT,VIPA, …) moet Bocholt een degelijk aanvraagdossier (concept, omgevingsanalyse, verantwoording, aanvraag, financieel plan, samenwerkingen) voor de uitbreiding van rusthuisbedden klaar hebben!
  • We streven naar een uitbreiding van 40 tot 60 bedden in een tweede fase Caulus in Kaulille. Dit zal een hedendaags rusthuisconcept worden met ruimere kamers in kleine wooneenheden. Met een gezellige huiselijke sfeer als troef, ingeburgerd in de lokale buurt.
    – De infrastructuur voor deze uitbreiding zal in samenwerking met privéinvesteerders ontwikkeld worden. De verzorging en dagdagelijkse werking zal door Integro georganiseerd worden.
  • In samenwerking met Integro streven we naar voldoende dagopvang en kortverblijf…
  • Een warme en gezellige sfeer was steeds de troef van het woonzorgcentrum in Bocholt. Samen met beheerder Integro willen we deze warme uitstraling verder garanderen.
  • De pastorij Kaulille zal gefaciliteerd worden als dorpscafé en “PLUS-punt”. De activiteiten van het dorpshuis kunnen ook hier georganiseerd worden.
  • In de omgeving van Caulus en kerk en tussen het dorpshuis en het WZC zullen gezellige belevingstuinen aangelegd worden voor jong en oud.
  • Ouderen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving verzorgd worden. Daarom zullen we voluit inzetten op buurtzorgnetwerken waar buren bekommerd zijn voor elkaar en elkaar helpen met kleine klussen, ontmoeting, maaltijdbedeling winkelen…
  • Senioren vormen een steeds belangrijkere schakel in onze samenleving. Over enkele jaren is 1/3 inwoners 65+. Senioren zijn dan ook niet meer
    weg te denken als vrijwilligers in de verenigingen, in de opvang van kinderen en mantelzorg.
  • In samenwerking met de Ouderenraad en de seniorenverenigingen ontwikkelen we een pro-actief gezondheids- en activeringsbeleid om optimale zelfredzaamheid te ontwikkelen en de ouderen kansen te bieden om de oudere levensfase te laten beleven volgens hun eigen wensen en behoeften, volgens eigen inzicht en regie.
  • VIA wil het, soms nog negatieve, imago van ouderen omvormen. Ouderen moeten aanzien worden als een onmisbare en geëngageerde inwonersgroep.
  • We zullen de ouderen ‘uitdagen’ om zoveel mogelijk deel te nemen aan acties en activiteiten. Een bannerproject met ‘lachende ouderen’ zal een eerste aanzet zijn. We willen het maatschappelijk ouderenpotentieel ‘verzilveren’.
  • De communicatie naar ouderen moet doelgerichter en efficiënter georganiseerd worden via sociale media, publicaties in het Maggezien, een ouderennieuwsbrief …
  • Bocholt heeft gelukkig zeer goed draaiende seniorenbewegingen. Deze moeten we koesteren. We helpen de verenigingen om op een creatieve manier nieuwe (bestuurs)leden te werven.
  • De subsidies en/of ondersteuning van ouderenverenigingen zullen geëvalueerd en uitgebreid worden.
  • Met een nieuw vrijwilligersloket willen we de Bocholtenaren uitdagen zich te engageren tot vrijwillige inzet.
  • De gemeente zal vrijwilligers faciliteren (herkenbaarheid), werven, ontzorgen en waarderen.
  • Misschien mogen we onze vrijwilligers voortaan ‘dorpsgenoten’ noemen.
  • We zorgen voor toegankelijke, betaalbare zorg voor iederéén.
  • In samenwerking met Familiehulp zullen we de werking van de ‘buurthuiskamer’ evalueren en uitbreiden naar Bocholt.
  • (Jong)dementie wordt een zeer belangrijke uitdaging in onze samenleving. Samen met het expertisebureau ‘dementie’ en de mutualiteiten zullen we gerichte themasessies organiseren voor mantelzorgers.
  • Thuiszorgdiensten en thuisverpleegsters verliezen veel verplaatsingstijd. Organisatorisch moet de zorg dan ook beter op elkaar afgestemd worden. De gemeente kan hierbij de regie opnemen.
  • VIA wil de draagkracht van mantelzorgers verhogen door gerichte vormingssessie en waarderingsacties te organiseren tijdens de dag van de mantelzorger.
  • De Minder Mobiele Centrale is een belangrijke ondersteuning in de mobiliteit van onze ouderen. We zullen deze vrijwilligersdienst verder promoten om nieuwe jongere chauffeurs aan te trekken.
  • We streven ernaar om Bocholt leeftijdsvriendelijk en maximaal toegankelijk te maken voor mensen met een vervoershulpmiddel. Dit betekent: minderdrempels, rustplekken, goede verlichting, degelijke fietsstallingen, bereikbaar openbaar vervoer…
  • Themagerichte infosessies worden in Bocholt druk bijgewoond. De sessies: wilsbeschikking, zorgvolmachten, dementie, tegemoetkomingen .. zullen elk jaar georganiseerd worden naast andere vormingen.
  • Infosessies op scharniermomenten (pensionering, verweduwing, 75 j, 85 j, 90j … ) hebben hun nut bewezen en zullen verder georganiseerd worden.
  • De eerste pensioenborrel voor jonge gepensioneerden was een succes. We zullen deze doelgroep blijven informeren en hen proberen te leiden naar het vrijwilligerswerk.
  • Ouderen en kansarmen krijgen alle mogelijkheden op digitale ondersteuning. Ook artificiële intelligentie (AI) neemt een steeds belangrijkere plaats in. Vormingen zullen nodig zijn, mede om computerfraude te voorkomen.
  • Gezond blijven is de wens van iedereen. Als gemeente moeten we blijven proactieve infocampagnes organiseren rond: actief bezig blijven, gezonde voeding, valpreventie, sporten …
  • De mobiliteit vanuit kleinere woonkernen vormt wel eens een probleem. We zoeken samen naar alternatieve oplossingen.
  • Kwalitatief en betaalbaar wonen is een hedendaagse uitdaging! Collectief wonen, deelwoningen, kangoeroewoningen, intergenerationeel wonen … zijn een alternatief. Ook aangepast, energievriendelijke verbouwingen zijn een uitdaging. VIA wil dat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen verblijven door buurtgerichte en inclusieve woonoplossingen aan te bieden.
  • Heel wat ouderen willen nog actief zijn in flexijobs. Wij informeren hen over de mogelijkheden.
  • VIA zal de ouderenraad en seniorenverenigingen blijven ondersteunen.
  • Zorgpersoneel vinden is de hedendaagse uitdaging. Een belangrijke voorwaarde is dat we jonge gezinnen ontzorgen met voldoende nabije peuteropvang. Daarom willen we de oude kinderopvang in Bocholt terug faciliteren als peuteropvang.

Mensen met een beperking.

  • We maken Bocholt verder zoveel mogelijk drempelvrij.
  • De gemeente koopt een mobiele toiletwagen voor mensen met een beperking en ouderen. Zij kunnen bij evenementen gelijkvloers naar het toilet.
  • We werken samen met St-Oda om kinderen met een beperking, zonder erkenning, op te vangen tijdens de vakanties.
  • Er worden ook speeltoestellen voor kinderen met een beperking voorzien.
  • Er wordt plaats voorzien voor rolstoelgebruikers bij culturele-en sportieve evenementen.
  • Mantelzorgers krijgen kortingen bij voorstellingen en evenementen.
  • We zorgen voor voldoende sanitaire voorzieningen in gemeentelijke gebouwen.
  • We proberen mensen met een beperking zoveel mogelijk te integreren in onze maatschappelijke activiteiten.
  • Het dorpshuis wordt uitgebaat door mensen met een (arbeids)beperking i.s.m. Kringwinkel Maasland.
  • Oneigenlijk gebruik van parkings voor mensen met een beperking controleren en bestraffen.

VERTROUWEN OP BETAALBAAR WONEN

Vaststelling:

Kopen en huren is duur. Onze gemeente heeft de afgelopen jaren fel ingezet op de samenwerking met de sociale woonmaatschappijen. Dit resulteert al in een groot aanbod aan sociale huur- en koopwoningen. VIA weet dat er ook heel wat Bocholtenaren zijn die niet in aanmerking komen voor koop of huur van deze sociale woningen, en het ook financieel moeilijk hebben om een woning te huren of te verwerven. VIA zet dan ook ten volle in op betaalbaar wonen! Een gemeente is tot spijt niet het bevoegdheidsniveau waar een oplossing kan aangeboden worden. Maar dit wil niet zeggen dat Bocholt lijdzaam moet toezien.

VIA wenst dat Bocholt zo veel mogelijk initiatieven neemt en een positieve bijdrage levert om onze inwoners te helpen.

Visie:

VIA gaat, in samenwerking met een studiebureau, onderzoeken hoe we ons gemeentelijk ruimtebeleid het best kunnen organiseren. Bocholt heeft de laatste jaren veel ingezet op sociale woningbouw. Er staan nog enkele verkavelingen gepland.

De komende jaren verleggen we het accent op betaalbaar wonen voor jonge gezinnen via het gesubsidieerd systeem van budgethuren (geconventioneerd huren).

Kwalitatief en betaalbaar wonen is een hedendaagse uitdaging! Collectief wonen, deelwoningen, kangoeroewoningen, … zijn een alternatief.

Ook aangepast, energievriendelijke verbouwingen zijn een uitdaging.

VIA wil dat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen verblijven door buurtgerichte en inclusieve woonoplossingen aan te bieden.

Bocholt staat bekend als landelijk gebied met nog veel open ruimte en groen. Deze meerwaarde willen we behouden en verzekeren voor de komende generatie.

Acties:

  • Door op vlak van gemeentelijke ruimtelijke ordening meer mogelijkheden aan te bieden tot wonen, is VIA van mening dat er extra woningen op de markt kunnen komen, hetgeen door de vermeerdering van het aanbod, een daling in de prijzen ervan veroorzaakt.
    Middels ruimtelijke uitvoeringsplannen of stedenbouwkundige verordeningen moet dit verder onderzocht naar de mogelijkheden.
  • Inzetten op het systeem ‘geconventioneerd huren’ samen met Vlaanderen voor betaalbare huurwoningen Private initiatiefnemers kunnen geconventioneerde (of dus budgethuurwoningen) en sociale huurwoningen bouwen of bestaande woningen hiervoor renoveren, op een eigen grond of op een publieke grond. Voor de verhuring ontvangen de private initiatiefnemers een subsidie. Ook woonmaatschappijen kunnen geconventioneerde huurwoningen bouwen of bestaande woningen hiervoor renoveren en een subsidie ontvangen.
  • Nauwe samenwerking organiseren middels het lokaal woonoverleg met Wonen in Limburg (WIL)
  • De gemaakte afspraken met WIL voor nieuwe sociale huurwoningen sociale koopwoningen respecteren en laten uitvoeren.
    32 sociale woningen (Winterdijk), 12 sociale koopwoningen in Dorperveld (2025);7 loten koopwoningen in Steenakker vergund (2026) en sociale woningen aan de Damburg (2027).
  • Via onze woonservice blijven we de Bocholtenaren ondersteunen in de rompslomp van administratie voor de aanvraag van renovatie- en aanpassingspremies.
  • Door het stimuleren van wijkrenovaties willen we het dorpszicht verfraaien.
  • Er moet blijvend geïnvesteerd worden in aanleg en vernieuwing van riolering.
  • Door ontharding en vergroening willen we maximaal inzetten op hemelwaterinfiltratie.
  • Het oude buurthuis van Reppel wordt een project voor starterswoningen.
  • Bij de ontwikkeling van nieuwe verkavelingen voorzien we het nodige groen en opteren we voor een gezonde mix van verschillende types woningen.
  • Voor heel wat alleenstaanden is kamerwonen misschien wel een betaalbare tijdelijke optie.
  • Ouderen moeten kunnen wonen in een leeftijdsvriendelijke woning en woonomgeving.

VERTROUWEN OP INSPRAAK, PARTICIPATIE EN MEDEBURGERSCHAP

Vaststelling:

De burgers zijn steeds hoger opgeleid, mondiger en staan op hun rechten. De verwachtingen omtrent de werking en dienstverlening zijn dan ook hoger dan vroeger. De stem van de burger is een meerwaarde voor het gemeentebeleid wanneer de mening van de inwoners op een respectvolle, positieve manier aangebracht wordt. De Bocholtenaren en personeelsleden moeten dan ook betrokken worden bij de opmaak van de beleidsplannen. Dit vereist een duidelijke communicatie en participatiebeleid.

Visie:

De bekende uitspraak van JF Kennedy: “Vraag niet wat uw land voor u kan doen, maar vraag wat u voor uw land kan doen” is ook vandaag nog aan de orde. Als we het geloof in de politiek terug willen versterken, moeten we luisteren naar de inwoners en doelgericht communiceren over de initiatieven die we nemen. De inzet op digitale communicatie wordt steeds belangrijker. Met doelgroepencommunicatie en burgerparticipatie proberen we efficiënter en gerichter de juiste bevolkingsgroepen te bereiken. VIA wenst voor onze gemeente een structurele toetsing van het gemeentelijk beleid in de brede zin van het woord.
Een gedragen beleid schept vertrouwen! Daarom zetten we in op dialoog en actief burgerschap.

Acties:

  • We gaan in de verschillende kerkdorpen terug ombudsdiensten organiseren om de inwoners, zonder afspraak, bij te staan bij hun kleine administratieve vragen of om hun naar de juiste diensten door te verwijzen.
  • De verschillende adviesraden worden jaarlijks geïnformeerd over de beleidsopties. In werkgroepen kunnen zij het beleid praktisch mee verder uitwerken.
  • Naast het dorpsrestaurant zullen we ook ‘buurtrestaurants’ organiseren voor oudere senioren die zich niet meer begeven in drukke omgeving.
  • Creatie van de Bocholter Burgerraad. Deze raad bestaat uit 24 leden. Gelijk aantal mannen (12) en vrouwen (12), en uit elke leeftijdscategorie, jongeren (6), adolescenten (6), volwassen (6), senioren (6). Deze wordt elk jaar samengesteld door middel van loting. Zij worden 4-maandelijks samengeroepen en worden geïnformeerd over nakende besluiten. Zij vormen een toets voor het gemeentelijk beleid.
  • We streven naar actief burgerschap waarin de Bocholtenaar betrokken wordt bij belangrijke beslissingen.

VERTROUWEN OP EXCELLENTE DIENSTVERLENING

Vaststelling:

Een recente bevraging leert ons dat “toegankelijke dienst- en hulpverlening” de belangrijkste verwachting van de Bocholtenaar is. Meer dan ooit verdient dit onze aandacht.

Onze wereld verandert snel. Alles wordt complexer en meer technisch. Als je dan uitleg/hulp zoekt, is deze hulp voor sommige van onze inwoners moeilijk te vinden. Je kan mogelijk via de digitale weg uitleg vinden, maar je weg daarin vinden is niet altijd evident. Daarenboven is het tegen een ‘computerscherm’ praten, sowieso onpersoonlijk. We zien ziekenfondsen, bankinstellingen verdwijnen uit het straatbeeld van onze dorpen. De aantrekkelijkheid van het middenstandsberoep vermindert waardoor er bijvoorbeeld ook minder bakkers, slagers zijn.

Sommige mensen verliezen daardoor wat houvast, voelen zich wat verloren.

VIA weet dat er geen mirakeloplossingen zijn maar is van mening dat een gemeentelijke overheid wel hulp kan bieden, waardoor men zijn weg terug kan vinden op een sociaal aangename wijze. Dat schept vertrouwen!

Visie:

Hoe wil de Bocholtenaar geholpen worden? Op welke manier zijn onze diensten maximaal en efficiënt bereikbaar? Hoe spelen we in op nieuwe digitale ontwikkelingen? Wat is onze kerntaak als gemeente? Allemaal vragen die we als VIA, in overleg met de burgers, willen evalueren. 

Acties:

  • Als je er niet in slaagt om via de geëigende kanalen (digitaal of een brochure) antwoorden te vinden op vragen of probleempjes, dan kan een gemeentelijk ambtenaar hulp bieden. Daarom de uitbouw van een gemeentelijke ombudsdienst, waar onze inwoners terecht kunnen met hun vragen. Van daaruit kan verder geholpen of doorverwezen. De gemeentelijke infodienst kan daartoe verder uitgebouwd. Zij kan als een draaischijf fungeren en onze inwoners wat helpen in hun zoektocht naar antwoorden.
  • Deze gemeentelijke ombudsdienst moet niet enkel aangeboden in Bocholt of Kaulille, maar ook in de dorpen Lozen, Reppel, Kreyel of De Hees (organiseren ter plaatse).
  • Zaterdagafspraken op de dienst bevolking voor studenten.
  • Verdere optimalisatie van onze ICT-infrastructuur en ondersteuning.
  • Het e-loket wordt verder uitgewerkt met e-facturatie, digitale handtekeningen, online reservaties en inschrijvingen …
  • De gemeente zet volop in op verdere samenwerkingsverbanden. Vooral de verdere uitbouw van de Dienstverlenende intergemeentelijke samenwerking (DISV) tussen de Noord-Limburgse gemeentes staat op het programma.
  • Om de slagkracht van de Noord-Limburgse gemeentes te verhogen wordt netwerken, uitwisselen van info, groepsaankopen, personeelsuitwisseling … steeds belangrijker.
  • Onthaal en informeren van nieuwe inwoners.
  • Een vriendelijke ontvangst door deskundig gemeentepersoneel.
  • Een goede klachtenbehandeling en tevredenheidsmeting.
  • Toekomstige uitdagingen kunnen enkel door ‘samenwerken’ opgelost worden. Samenwerken tussen verenigingen onderling, met de gemeente en externe diensten. 

VERTROUWEN OP UNIEKE LEEFBARE KERKDORPEN

Vaststelling:

We leven allemaal aan een hels tempo. Het is dan ook belangrijk om regelmatig wat stoom af te blazen op gezellige evenementen of gewoon in onze prachtige natuur.
Elk kerkdorp en/of gehucht in Bocholt heeft haar eigen historiek en dynamiek. De inwoners zijn trots op hun eigen woonkern. Deze identiteit en fierheid moeten we versterken.

Visie:

In het programma van VIA is verbinding en beleving altijd al één van de belangrijkste aandachtspunten geweest. Onthaasten en samen gezelligheid opzoeken in belevingstuintjes, terrasjes, gezellige rustplekken en bossen… onze levensvisie. De buurt blijft voor ons het kloppend hart van elke wijk! Een levendige zorgzame buurt waar mensen elkaar graag ontmoeten is voor VIA het beste alternatief tegen verzuring. De Bocholtenaar moet zich thuis voelen in ‘zijn gemeente’ waar het aangenaam wonen is. VIA stelt vast dat de vergroening/ontharding in de centra (door de eigen gemeentelijke groendienst) fel wordt geapprecieerd. We werken verder!

Acties:

  • Bocholt heeft als enige gemeente in Vlaanderen een belevingsambtenaar. Deze gaat zich nog meer richten op de ondersteuning van buurtinitiatieven.
  • Elke buurt krijgt haar ‘buurtbank’ waar gezellig bijgepraat kan worden, al of met niet een drankje en een hapje.
  • We willen de plaatselijke identiteit van de kerkdorpen nog extra in de verf zetten (biergemeente, buskruitgemeente, torenverplaatsing, kazerne, ) door deze toeristische troeven te benutten.
  • We vergroten de herkenbaarheid van de dorpskernen.
  • VIA wil op verschillende plaatsen in onze gemeente nog kleine, multifunctionele speelimpulsen, recreatieplekken voorzien met gezellige picknickbanken voor jong en oud.
  • De bestaande wandelingen of parken kunnen voorzien worden met speelse beweegtoestellen.
  • In de omgeving van Caulus en kerk van Kaulille en tussen het dorpshuis en het WZC in Bocholt zullen gezellige belevingstuinen aangelegd worden voor jong en oud.
  • Gezellige volkstuintjes zullen zorgen voor een mix van natuur en beleving.
  • We zoeken vrijwilligers die een heus kabouterbos voor de kleintjes willen uitbouwen.
  • We stimuleren initiatiefnemers om de plaatselijke kermissen te omkaderen met randactiviteiten.
  • De belevingsagenda van ‘Leven in de brouwerij’ wordt verder ontwikkeld met gezellige nieuwe initiatieven.
  • We blijven buurtwerkingen en speelstraten stimuleren met praktische en financiële ondersteuning.
  • Bocholt heeft haar dorpshuis, Reppel een prachtige ontmoetingsruimte in de kerk en in Lozen komt de gerenoveerde pastorij terug vrij voor dorpsactiviteiten.
  • In Kaulille willen we de oude pastorij faciliteren als dorpscafé en plus-punt.
  • En in Kreyel zoeken we samen naar een ideale ontmoetingsplek (pluspunt) voor jong en oud. Misschien kan in samenwerking met de school ook hier een prachtige belevingsspeelplaats voor extra dynamiek zorgen.
  • VIA voorziet veilige overdekte fietsenstallingen in elk kerkdorp.
  • Na het onderzoeken van verschillende opties komen we tot het besluit dat de pastorij van Reppel enkel verkocht kan worden. Toch blijven we zoeken naar een toegankelijke sociale/publieke functie in samenspraak met de privéondernemer.
  • De beloofde ovonde in Kaulille moet er eindelijk komen! Na de plannen en onteigeningen nu nog de centen! Wij dringen verder aan!
  • In overleg met de kerkraad en de inwoners van Lozen zoeken we naar een haalbare invulling voor de kerk van Lozen.
  • We spelen in het dorpshuis, ontmoetingshuizen en plus-punten maximaal in op de talenten van onze Bocholtenaren. We rekenen erop dat heel wat Bocholtenaren hun vaardigheden en/of kennis met elkaar willen delen in gezellig doe-sessies of infomomenten.
  • We kijken of we een speelcaravan kunnen maken met allerhande leuke spelen voor buurtactiviteiten.
  • VIA wil nieuwe inwoners verwelkomen met een gezellige informatieve ontmoeting.
  • Onze gemeentelijke gebouwen, wegen en groen dienen goed onderhouden.
  • Het is belangrijk dat de inwoners van onze gemeente goed worden geïnformeerd op welke manier keuzes worden gemaakt in het onderhoud van infrastructuur en groen. (Bijv. organisatie van het bermmaaien).
  • De gemeentewegen dienen geïnventariseerd op hun degelijkheid. Dit dient jaarlijks te gebeuren op basis van objectieve criteria. De dienst wegen prioriteert, welke wegen eerst onder handen dienen genomen. Dit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en aan de Bocholter Burgerraad.
  • Fietspaden dienen ook geïnventariseerd/gescreend op kwaliteit en veiligheid. Men kan gebruik maken van de Provinciale doorlichting uit 2022. Vervolgens dient ook de gemeentelijke dienst ‘onderhoud wegen’ op basis van objectieve criteria, een keuze te maken en mee te delen aan gemeenteraad en aan de Bocholter Burgerraad.
  • Verder inzetten op vergroening/ontharding centra.
  • Een gemeentelijke gebouwbeheerder moet de staat van onze gebouwen goed in de gaten houden en tijdig acties ondernemen tot behoud en opwaardering.
  • Elk van onze dorpen (Kreyel, Reppel, Lozen, Kaulille en Bocholt) heeft vanuit de Technische dienst zijn eigen ‘mooimaker’, die het centrum piekfijn onderhoudt (opruimen afval – groenaanleg goed onderhouden).
  • Samen met verenigingen en vrijwilligers willen we op een gestructureerde wijze, onze buurten en wijken mooi onderhouden. Een beloningssysteem wordt uitgewerkt.

VERTROUWEN OP EEN BOCHOLT MET ZIN TOT ONDERNEMEN

Vaststelling:

De afgelopen jaren heeft VIA voluit gekozen om meer beleving in onze dorpen te brengen. Er werd een belevingsambtenaar aangesteld, die samen met verenigingen en handelaars ervoor zorgde dat er ‘leven in de brouwerij‘ komt. Tal van nieuwe activiteiten zagen het licht, zoals het 6-daagse Spiegelfest in Bocholt centrum of het 3-daagse Foodfest in Kaulille centrum, de Sezoenstrail….

Vele Bocholtenaren genoten van deze initiatieven. Doel was de Bocholtenaren samen te brengen. Deze ingeslagen weg wordt door de inwoners fel geapprecieerd en dit pad moet met veel ambitie verder bewandeld.

Visie:

VIA stelt dat deze acties tot beleving en samen ondernemen nog meer kansen bieden! Zo beschikt onze gemeente over veel toeristische troeven. VIA wil dan ook ten volle inzetten op het toeristisch profiel van onze gemeente. Toeristisch ondernemen is de leidraad. Toeristische promoties tijdens zoveel activiteiten, onthaal en ontvangst met nodige enthousiasme zijn aan de orde. Nieuwe initiatieven kunnen niet uitblijven.

Lozen, Reppel, Kaulille en Bocholt kunnen elk uitgebouwd tot toeristische trekpleisters. Bocholt met het grootste brouwerijmuseum van Europa, het torenverplaatsingsmuseum, de sterrenwacht George Lemaitre, Kaulille met zijn roemrijk teutenverleden of de geschiedenis van Cooppal of de Urnenvelden, de Alpacaboerderij, Goolderheide op de Hees. Lozen met zijn leemstekers en gezellig kerkplein, Reppel met de Watermolen, zijn Buurthuis en kerk, en we vergeten waarschijnlijk nog heel wat. Ook onze ligging net aan de grens met Nederland is een troef. Weert is een belangrijk centrum in Nederlands Limburg. Inspireert ons 200-jaar bestaan van de Zuid-Willemsvaart tot samenwerking en feestelijkheden?

Toeristen kunnen dus zonder probleem enkele dagen fijn verblijven in Bocholt.

Waarom geen mogelijkheid bieden aan scholen, om een schoolreis/daguitstap te maken naar Bocholt! We willen meer toeristen van buiten Bocholt aantrekken. En deze toeristen moeten als ze thuiskomen, enthousiast spreken over onze kerkdorpen, zodat ook andere toeristen onze gemeente willen ontdekken.

VIA ervaart dat de structurele inbreng van ondernemers, een meerwaarde en aanjager zijn om een gemeentelijk beleid te enthousiasmeren tot het ondernemen.

Ook onze handelaars en ondernemers waarderen dit. Gemeente, handelaars, ondernemers steken de koppen bij mekaar om mooie dingen te organiseren. (Bijv. de Bocholt Bon, de horecagids).

Het structureel overleg resulteerde tevens in overleg over het ondernemen in onze gemeente in het algemeen. Handelaars en ondernemers hebben mee het RUP KMO Kanaal terug op de agenda geplaatst.

Slotsom. VIA heeft de goesting om ondernemen alle kansen te bieden. Een gemeentelijk beleid moet net zoals verenigingen of handelaars initiatief tonen, de daad bij het woord voegen, kortom ‘ondernemen’!

Acties:

  • Onze gemeente en kernen moeten aantrekkelijk zijn. Nog meer verzorgd zijn. Dit veronderstelt een continue opvolging door de gemeentelijke opruimdienst en groendienst. VIA pleit voor de ‘stratenveger/tuinman-tuinvrouw’ van weleer die ervoor zorgt dat alles netjes blijft in de dorpen.
  • Ondersteuning van leuke horecagelegenheden waar men van een natje en een droogje kan genieten.
  • We willen een subsidiereglement uitwerken om die handelaars die starten in de centra, te ondersteunen. Concreet zouden bepaalde lasten gedragen kunnen worden door de gemeente, maar wel onder strikte voorwaarden, zoals een ernstige investering in een mooie uitnodigende handelszaak/horeca met een bedrijvigheid dewelke dan ook enkele jaren dient volgehouden.
  • Ook dient het subsidiereglement tot verfraaiing van handelszaken ingevoerd.
  • Verkrotting en leegstand in de centra moet zonder meer tegengegaan en beteugeld.
  • Actief promoten van de 4 Bocholter dorpen als een ‘klavertje vier van geluk ‘, elk met zijn eigen karakter. Een reis door Bocholt is een reis door 4 verschillende belevingswerelden. Blijvend investeren en inzetten in leuke beleving en toeristisch ondernemen in de dorpskernen.
  • Intense en structurele samenwerking met handelaars om een win/win te creëren.
  • Ten volle gaan voor het RUP KMO Kanaal, met nieuwe kansen tot ondernemen.
  • Verder onderzoek in het gemeentelijke ruimtelijk beleidsplan voor verdere mogelijkheden tot ondernemen in onze gemeente.
  • Structureel overleg tussen gemeente handelaar, middenstand en ondernemers, waar in dialoog met Unizo, VKW en Voka samen initiatieven kunnen ontplooid tot ondernemen in de meest ruime zin van het woord.

VERTROUWEN IN SPORT VOOR IEDEREEN

Vaststelling:

Bocholt staat op de Vlaamse kaart als sportgemeente!

Liefst 85 sportverenigingen zijn actief. Competitief of recreatief. De troeven die we hebben met onze prachtige infrastructuur en schitterende sportverenigingen blijven
we uitspelen.

Met onze sportdienst willen we iedereen zoveel mogelijk kansen bieden om te sporten en te bewegen. We geloven dat iedereen er gelukkiger en gezonder van kan worden. Sporten – in gelijk welke vorm – maakt ons sterker en hechter.

We streven ernaar om sport en beweging in kwalitatieve omstandigheden voor iedereen haalbaar te maken. We werken inclusief. 

Visie:

Bocholt blinkt uit in veel sporten: handbal, voetbal, paardensport, tennis, wielrennen, petanque… VIA blijft elk sportinitiatief ondersteunen en we stimuleren alle samenwerkingen. Sport is één van de vele instrumenten voor ontmoeting en sociale ontwikkeling voor jong en oud! 

Acties:

  • We blijven ons verder inzetten voor een breed, gevarieerd, betaalbaar sportaanbod voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.
  • Sportverenigingen en vrijwilligers logistiek, financieel en inhoudelijk ondersteunen werpt zijn vruchten af.
  • In Bocholt heerst een paardencultuur. De paardensport willen we versterken door de verdere uitbouw van de Damburg.
  • De verledding van onze buitensportpleinen zetten we onverwijld verder. Een goede investering met een grote maatschappelijke return.
  • De sportdienst blijft ons ankerpunt. Promoties, dossieropvolging, verdere uitbouw sportzones, initiatieven ism buurtsportdiensten, ondersteuning verenigingen en onderlinge samenwerkingen.
  • Financiële ademruimte voor onze verenigingen. Koppeling subsidies en werkingsmiddelen aan de gezondheidsindex.
  • Stockage van (sport) materialen. De nood is groot. Wij zoeken gericht naar oplossingen.
  • Kinderen moeten leren zwemmen. Wij bewaken de verdere samenwerking van zwembad Budel met onze basisscholen.
  • Sportzone Damburg trekt heel wat bezoekers van buiten Bocholt aan. De ideale kans om Bocholt toeristisch te promoten. 

VERTROUWEN IN BRUISEND CULTUUR- EN BEWEGINGSLEVEN

Vaststelling:

Bocholt mag trots zijn op haar rijkdom aan verenigingen, vrijwilligers en cultuurbeleving. Dagelijks gaan er allerhande activiteiten door die mensen verbinden en begeesteren. Onmisbaar voor een warme samenleving! 

Visie:

VIA gaat de verenigingen en vrijwilligers blijven ontzorgen en waarderen. We moedigen inwoners aan om deel te nemen aan het bewegingsleven en zich zo mogelijk in te zetten voor tal van initiatieven. De begeestering van mensen kan wonderen doen. En studies bewijzen dat actief blijven en goede relaties tot 7 extra levensjaren kan leiden.

Acties:

  • Gelukkig worden er al veel bruisende initiatieven georganiseerd in de verschillende kerkdorpen. Door samenwerking kunnen we misschien nog meer volk aantrekken. b.v. Kermissen combineren met andere activiteiten…
  • We proberen samen met de foorkramers de kermissen nog aantrekkelijker te maken voor kinderen.
  • We gaan op talentenjacht! In het dorpshuis krijgt iedereen met een speciaal talent de ruimte en tijd om dit te delen met anderen.
  • Kunst in het straatbeeld werkt inspirerend.
  • We moeten nog meer inzetten op de waarderingen en bescherming van ons erfgoed.
  • We willen de camperplaats in Bocholt voorzien van noodzakelijke en aantrekkelijke uitrusting..
  • We zetten Bocholt steeds beter in de kijker als ‘Brouwerijgemeente’ !
  • We evalueren de subsidies van de verenigingen en passen deze aan de huidige maatschappelijke normen.
  • Herbekijken van de uitleendienst (kleinere hoeveelheden nadars en dergelijke)
  • Verschillende verenigingen zoeken opslagruimte. Samen zoeken we naar mogelijkheden.
  • We ontzorgen de vrijwilligers met een “vrijwilligersloket”: We coördineren hun activiteiten, verzekeringen, aanbieden van vormingskansen en wij waarderen hen.
  • VIA geeft verenigingen en buurten de kans om, tegen vrijwilligersvergoeding, te helpen bij activiteiten om zo meer geld in kas te krijgen.
  • 2 keer per jaar de mogelijkheid geven aan onze jongeren cultuur- en jeugdbewegingen om hun vereniging voor te stellen in een folder die via diverse kanalen bedeeld zal worden.
  • Levenslang leren om talenten te blijven ontwikkelen en te kunnen participeren, blijft ook voor ouderen een uitdaging.
  • Verenigingen willen met netwerkmomenten elkaars werking leren kennen. 

VERTROUWEN IN VERKEERSVEILIGHEID EN GOEDE MOBILITEIT

Vaststelling:

Zowel in Kaulille als in Bocholt werden aanpassingen aan de wegeninfrastructuur voorgesteld om de mobiliteit en verkeersveiligheid te verhogen. (Bijvoorbeeld: wegen
afsluiten, 1 richtingsverkeer instellen, kruispunten aanpassen, parkeerverboden).

Deze voorstellen van aanpassing gebeurden steeds vanuit het goede oogmerk om de veiligheid van weggebruikers (voetganger, fiets en auto) te verbeteren. Men hanteerde hierbij het STOP principe. (= eerst stappen, dan trappen, vervolgens openbaar vervoer en dan pas de personenwagen). Deze vraag tot aanpassingen vertrok niet alleen vanuit het beleid en ambtenaren, doch ook vanuit de inwoners van de gemeente zelf. VIA dient echter vast te stellen dat aanpassingen (ondanks veel voorbereidend werk, talrijke gesprekken met bewoners, werkvergaderingen samengesteld uit betrokkenen, studiebureaus, openbaar onderzoeken, enz…), toch bij sommigen onvrede blijven oproepen.

In Kaulille werden proefopstellingen zoals het éénrichtingsverkeer in de Koedriesstraat behouden. De voorstellen van aanpassing op de Cooppalweg werden op een vergadering van de bewoners voor het grootste deel terug ingetrokken. Ook de proefopstelling in Bocholt centrum blijven vragen oproepen, niettegenstaande het openbaar onderzoek aangaf dat er toch draagkracht was voor de aanpassingen.

Visie:

VIA stelt vast dat heel wat voorstellen tot aanpassingen gebeuren vanuit de roep van sommige burgers die zich zorgen maken over de verkeersveiligheid. Deze roep wordt door studiebureaus en beleid gehanteerd als zijnde een voldoende gedragen voorstel tot aanpassing. Maar is dit zo? Bocholt is immers een uitgestrekte gemeente met verspreide bewoning, waar de auto een noodzakelijk vervoersmiddel is. (bijv winkelbezoek, het centrum te bereiken voor diverse aankopen of raadplegingen)

VIA stelt voor om mobiliteitsaanpassingen steeds goed af te toetsen, alvorens ze daadwerkelijk in te voeren. (Bijvoorbeeld middels advies bij de burgerraad en/of een digitaal referendum).

Vele burgers nemen aanstoot aan de te hoge snelheden van sommige automobilisten. Infrastructurele aanpassingen van de wegen en met handhaving door politie/trajectcontroles) blijken effect te hebben om de snelheid te doen dalen.

Acties:

  • Mobiliteitsplan te Bocholt actualiseren en aftoetsen op draagkracht bij de gemeenteraad, bij de burgerraad en indien digitaal mogelijk via een referendum.
  • Vereenvoudiging van de mobiliteitsstructuur. – Inzetten op handhaving.
  • De ovonde in Kaulille moet er eindelijk komen!
  • Betere leesbaarheid waarborgen van de verkeersinfrastructuur. Door de vele verkeersborden, ziet men het bos niet meer. Dus: duidelijke en eenvormige verkeerssignalisaties.
  • Inzetten van meer ANPR-camera’s aan de gemeentegrenzen waar nodig.
  • Verbetering/ herziening gevaarlijke fietspaden (Lillerbaan, Fabriekstraat, Kaulillerweg, Breeërweg…).
  • Herstelling/ herinrichting Weerterweg. Wat is er haalbaar en betaalbaar?
  • Plaatsen van grasdallen op gevaarlijke gemeentewegen met gevaarlijke uitwijkstroken.
  • Voldoende verlichting voorzien aan openbare gebouwen en in de centra. Evaluatie van onze openbare verlichting.
  • Vrijwillige cursussen veilig elektrisch fietsen voor actieve ouderen.
  • Is inzetten op deelmobiliteit aan de orde in onze gemeente? Moet onderzocht.
  • De dienstverlening van het openbaar vervoer moet gemakkelijk te consulteren zijn.
  • Veilige en goed bewandelbare voetgangersvoorzieningen. Nazicht en uitbreidingen.

VERTROUWEN OP BOCHOLT 2050!

Vaststelling en visie:

VIA stelt vast dat Europa en Vlaanderen een goed beheer wensen op vlak van ruimtelijke ordening. Men ijvert voor het behoud van de open ruimte en geen bijkomende verhardingen, omwille van de klimaatuitdagingen. Een goede ruimtelijke ordening wordt ook door de Bocholtenaren als kwaliteitsvol ervaren.

De beschikbare ruimte is beperkt, maar wordt aangesproken door onze landbouwers, door onze ondernemers en ook om te wonen. Landbouwers hebben de ruimte nodig om hun beroep te kunnen uitoefenen, ondernemers om hun activiteiten te ontplooien. VIA stelt vast dat er ook vraag is tot wonen. Er is nood aan bijkomende woningen.

Acties:

  • VIA gaat voor een geïntegreerde slimme aanpak om de voormelde uitdagingen met mekaar te verzoenen. Een gemeentelijke inspirerend ruimtelijke beleidsplan ’Bocholt 2050‘ is noodzakelijk. Er moet een visie op maat worden uitgewerkt voor elk kerkdorp.
  • Parallel moeten de oudere Bijzondere plannen van Aanleg geactualiseerd middels nieuwe Ruimtelijke uitvoeringsplannen.
  • Om ruimte te vrijwaren moeten we inspelen op: verdichting van kerngebieden, deelwoningen, kamerverhuur, alternatieve woonvormen…
  • Nieuwe inbreidingsprojecten in woongebied.
  • De mogelijkheid bieden dat eengezinswoningen kunnen getransformeerd naar meergezinswoningen, zodat er meer mogelijkheden zijn tot wonen in de centra. Weliswaar steeds met oog op het behoud van de kwaliteit!
  • Verpauperde woongebieden en pleinen verfraaien.
  • Bouwprojecten steeds toetsen aan kwaliteitsnormen. Dit wil zeggen, de gemeentelijke dienstverlening (onderwijs, kinderopvang, dokters…) moet meekunnen en de draagkracht van een buurt moet gewaarborgd.
  • VIA wil geen haringen in een ton! Onze landelijke troef moet bewaakt worden.

VERTROUWEN IN EEN KLIMAATROBUUST BOCHOLT

Milieu – natuur – duurzaamheid

Vaststelling:

We hebben allen samen de verantwoordelijkheid om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen te waarborgen. De klimaatuitdagingen spreken voor zich. (Klimaatopwarming, meer hittegolven, afgewisseld met intense regenval). Ook nu al ervaren we gevolgen daarvan. Onder het motto ‘think globally, act locally’, VIA wil dat onze eigen gemeente hierin blijvend verantwoordelijkheid in opneemt.

Acties:

  • Inzetten op het burgemeestersconvenant 2030 en het Lokaal Energie en Klimaatpact II – Wij werken verder aan klimaatneutraliteit.
  • Inzetten op een groenere energie (samenaankoop stimuleren, burger coöperaties voor mee te delen in aanleg en opbrengst van zonnepanelen)
  • Zonnepanelenparken aanleggen (privé, door gemeente of door coöperaties)
  • Plaatsing voldoende elektrische laadpalen (al dan niet in samenwerking met privé).
  • Gemeentelijke gebouwen worden verder aangepast aan de duurzaamheidseisen.
  • Het gemeentelijk wagenpark wordt verder elektrisch uitgebouwd.
  • Regenwater goed opvangen en waar mogelijk hergebruiken.
  • Een goede mobiliteit waarbij het comfort voor de fietser en de wandelaar wordt verhoogd.
  • Ondersteuning van het klimaatrobuust maken van woningen (dmv begeleiding, subsidies).
  • Opstellen van een ambitieus bomenbeheersplan en uitvoeren.
  • Openbare groenzones moeten behouden blijven, voorzien van voldoende schaduwplekken.
  • Inzetten op alternatieve energievoorziening (bijv. zonnepanelen) zodat we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen (denk aan de energiecrisis van 2022).
  • 100 % verledding van de openbare verlichting (wegen en verlichting in gemeentelijke gebouwen, hetgeen de kostprijs aanzienlijk doet dalen).
  • We zetten de inwoners aan om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken.
  • Promoten van herbruikbare materialen en de papierberg verminderen op de gemeentelijke diensten.

VERTROUWEN IN DE MEERWAARDE VAN EEN LANDELIJKE LANDBOUWGEMEENTE

Vaststelling en visie:

Bocholt is een landbouwgemeente. We dienen in deze tijden onze boeren te koesteren. Boeren vinden een degelijke communicatie van het allergrootste belang. Zij willen goed geïnformeerd wat de gevolgen zijn van maatregelen die hun bedrijfsvoering of gronden raken? Alle maatregelen dienen wat dat betreft onderworpen worden aan een toetsing: het landbouweffectenrapport. Een ambtenaar met de nodige kennis hieromtrent is nodig. Al dan niet in samenwerking met onze buurgemeentes omdat vaak dezelfde maatregelen voor landbouw hetzelfde effect hebben.

Ook de paardensector is in Bocholt belangrijk. Een nuttige invulling van leegkomende landbouwbedrijven kan deze sector bieden. Dat dient echter op Vlaams niveau wettelijk mogelijk gemaakt. Vanuit Bocholt willen we hier positief tegenover staan.

Zoeken naar een oplossing voor het probleem van de loodvervuiling van de schootsvelden van de schutterijen. Ook hierin is de Vlaamse overheid (OVAM) aan zet.

Acties:

  • In samenwerking met andere gemeentes ijveren voor de aanstelling van intergemeentelijke landbouwambtenaar.
  • In samenspraak met de sector een gemeentelijk Landbouw zesjarenplan opstellen.
  • Geen landbouwgrond opofferen voor bos.
  • Ondersteunen van hoevetoerisme en verkoop ‘korte keten producten’.
  • Houtkantbeheer blijven uitvoeren.
  • Klimaatrobuuste landbouw ondersteunen door irrigatie (waterhuishouding: beregenen en peil gestuurde drainage, onderhoud grachten)
  • Educatie voor jongeren: acties om landbouw te leren kennen. Het ondersteunen van initiatieven vanuit de landbouwsector.
  • Grondruil zonevreemde activiteiten faciliteren en ondersteunen.
  • Herbestemming leegkomende landbouwbedrijven.